Wednesday, October 31, 2012

Masihkah Ada Kesempatan untuk Mereka


Alhamdulillah, hari ini Allah masih memberi kesempatan kita bersama-sama bertemu, belajar dan senantiasa berusaha menjadikan diri lebih baik dari sebelumnya. Seorang ustadz di Malaysia yaitu ustadz Muhammad Hazamin bin Harun menuliskan pesan yang sangat menarik mengenai sikap kita terhadap seseorang atau sekelompok manusia yang sedang dalam kawalan kemaksiatan. Berikut tulisan beliau;

Pernah pada suatu hari, aku (Sheikh Mutawalli Sya'rowi) berdialog dengan seorang pemuda yang mengikuti aliran ‘pelampau’ dalam memahami Islam (Golongan Mutasyaddid) dan aku bertanya padanya :

“Perbuatan mengebom pusat hiburan yang beroperasi pada malam hari yang wujud di Negara-negara Umat Islam Halal atau Haramkah hukum?”

Anak muda itu pun menjawab kepadaku : “Ya,sudah pasti ianya Halal! Membunuh
mereka yang berada di dalamnya juga Halal hukumnya!”

Aku bertanya lagi padanya: “Apakah kesudahan mereka sekiranya ketika engkau membunuh mereka itu mereka berada dalam keadaan sedang melakukan maksiat pada Allah?"

Pemuda itu lantas menjawab: “Pastilah Neraka buat mereka!”

Aku teruskan pertanyaanku padanya: “Ke manakah Syaitan bermatlamat untuk membawa mereka?

Dia menjawab: “Sudah semestinyalah matlamat Syaitan untuk membawa mereka ke Neraka!”

Lantas aku pun berkata padanya: “Kalau begitu,kumpulan kamu dan Syaitan sedang bekerjasama untuk mencapai matlamat yang satu – iaitu memasuk dan menjerumuskan manusia ke dalam Neraka!”

Aku sebutkan padanya Hadith Rasulullah S.A.W: Ketika lalunya jenazah seorang Yahudi di hadapan Rasulullah S.A.W maka Baginda S.A.W pun menangis.

Lalu ditanyakan kepada Baginda S.A.W: Apakah yang telah membuatkan Engkau menangis wahai Rasulullah S.A.W?

Baginda S.A.W menjawab: “Satu nyawa telah terlepas dariku dan telah pergi ke neraka”.

Aku nyatakan pada anak muda itu: “Lihatlah perbezaan yang amat ketara antara kamu semua dengan Baginda Rasulullah S.A.W yang bersungguh-sungguh berusaha untuk menyampaikan Hidayah kepada manusia dan menyelamatkan mereka dari api Neraka!

Sesungguhnya kamu sedang berada di satu lembah dan Kekasih Agung Junjungan kita Rasulullah S.A.W pula berada di lembah yang lain dari kumpulanmu!" - Diterjemah oleh Ustaz Muhammad Noorazam bin Bahador.
 
Tulisan di atas semoga dapat menjadi bahan renungan kita bersama, untuk dapat bersikap sebaik-baiknya sehingga lengkap dan sempurna tanggung jawab kita dalam mengemban amanah iman, Islam dan ihsan. Sampai jumpa lagi sahabat dalam tulisan sederhana selanjutnya. InsyaAllah.. Salam.

No comments:

Post a Comment